Theater Achterom sluit in de loop van 2016

Foto: Google Street View

In Theater Achterom is uiterlijk 30 juni volgend jaar de laatste theatervoorstelling te zien. Het pand aan de Eemnesserweg moet een dag later definitief de deuren sluiten. Wat er daarna gaat gebeuren op die plek is nog niet zeker, mogelijk komen er woningen.

De gemeente Hilversum zegt er alles aan te zullen doen om voor het amateurtheater een nieuwe locatie te vinden. Er moet namelijk een goed onderkomen gevonden worden om rekwisieten op te slaan, het clubleven en voorstellingen. Momenteel vinden hierover gesprekken plaats met Theatergroep De Fusie, de grootste gebruiker van het Achterom. Voorbeelden van een nieuwe stek zijn de Citybioscoop aan de Herenstraat of het recent verbouwde Gooiland.

Podium de Vorstin en Theater Achterom krijgen, fusie of geen fusie, volgend jaar net zoveel subsidie van de gemeente Hilversum als het afgelopen jaar: samen 1,7 miljoen. De Vorstin krijgt 1,48 miljoen euro en het Achterom 231.000 euro.

Programmasubsidie
Wethouder Wimar Jaeger, (financiĆ«n, cultuur) voegde daarbij toe dat vanaf 1 januari 2016 ruim twee ton van die 1,7 miljoen bestemd is voor ‘programmasubsidie’. Meerdere organisaties, die met een goed programma komen, kunnen van dat bedrag gebruikmaken. Dat kan ‘gewoon’ het poppodium zijn aan de Koninginneweg, maar ook Gooiland of zelfs het nu leegstaande Citycomplex aan de Herenstraat.

Of de fusie tussen het Achterom en de Vorstin doorgaat, ligt aan beide partijen zelf, benadrukte Jaeger. Wel krijgen zij, als de fusie doorgaat, 37.000 euro van de gemeente om de frictiekosten – allerlei geregel dat daarbij komt kijken – te kunnen betalen.