“Griffier kan speelbal in politiek zijn”

Foto: Linkedin

“Een griffier is kwetsbaar omdat hij of zij een speelbal van de politiek kan worden”. Zo reageert Frits Vogel(foto), voorzitter van de selectiecommissie uit de gemeenteraad, op het bericht dat de nieuwe griffier van Hilversum, Paul van Ruitenbeek, bij zijn voormalige werkgever Alphen aan de Rijn omstreden zou zijn geweest. Vogel zei dit voor de lokale omroep RTi Hilversum.

Woensdag maakte de gemeenteraad kennis met de per 1 mei benoemde van Ruitenbeek. VVD-er Vogel spreekt van een zorgvuldige selectie rond de uiteindelijke keuze van van Ruitenbeek uit 80 kandidaten. “We hebben uiteraard referentiechecks gedaan. In Alphen is veel gebeurd. Paul vertelde ons bij de kennismaking dat hij in 2 jaar Alphen 4 jaar ouder is geworden”.

Extern onderzoek
De lokale omroep Alphen Stad FM/TV meldde dat van Ruitenbeek begin november daar was weggestuurd. Er zou extern onderzoek naar hem zijn geweest dat niet openbaar was gemaakt, omdat het persoonlijke informatie van ambtenaren bevatte. Volgens de omroep is er na de presentatie gebroken met de griffier. Rond de griffier zou ook een heftige ruzie zijn uitgebroken tussen twee gemeenteraadsleden.

Lees ook 

Frits Vogel zegt daarover nu :”In Alphen was men het niet eens over de invulling van de functie. Dan ben je als griffier kansloos. In je werk ben je er als ondersteuner van de gemeenteraad. Hier in Hilversum gaat de functie anders ingericht worden, dat hebben we het afgelopen half jaar tijdens het tijdelijke griffierschap van Lia Randsdorp onderzocht. Overigens heb ik van veel mensen in Alphen gehoord dat ze het jammer vonden dat Paul daar wegging”.

Luister hier naar het gesprek met Frits Vogel bij RTi Radio. Hij reageert op de vraag of het verleden van van Ruitenbeek bij de selectiecommissie bekend was.