Selectiecommissie kiest voor omstreden griffier

Paul van Ruitenbeek wordt per 1 mei 2015 de nieuwe griffier van Hilversum. De gemeenteraad zal hem woensdagavond in de raadsvergadering benoemen, op voordracht van de werkgeverscommissie, waarin ten behoeve van de selectieprocedure o.a. de vice-voorzitter van de gemeenteraad (Hans Haselager) en de fractievoorzitter van de grootste partij (Hein Jaarsma van D66) zitting namen.

Frits Vogel, voorzitter van de werkgeverscommissie uit de gemeenteraad van Hilversum, noemt van Ruitenbeek een “keuze voor ervaring en passie voor lokale politiek. Hij is de juiste man voor de functie van griffier. We verwachten dat hij op dit moment het beste invulling kan geven aan de ambities van de raad en de ontwikkelopgave voor Hilversum”.

Weggestuurd
Toch is van Ruitenbeek volgens sommigen omstreden. Hij was griffier van de gemeenteraad in Alphen aan den Rijn en werd daar begin november weggestuurd. Dat meldt de lokale zender Alphen Stad FM/TV op basis van meerdere bronnen. Een woordvoerder van de gemeente kon toen het bericht niet bevestigen.

Afgelopen zomer werd besloten extern onderzoek te doen naar van Ruitenbeek. Een woordvoerder van de gemeente Alphen liet in november weten dat het rapport niet openbaar wordt gemaakt, omdat het persoonlijke informatie van ambtenaren bevat. Maar volgens Alphen Stad FM/TV is er na de presentatie gebroken met de griffier.

Aangifte van bedreiging
Het functioneren van van Ruitenbeek was al langer punt van discussie. Het veroorzaakte in augustus zelfs ruzie tussen de raadsleden Pauline Heijkoop en Wil Verschuur. Heijkoop deed daarna aangifte van bedreiging. Haar collega Verschuur moest daarom voor de rechter verschijnen, zo meldde de lokale zender.

Van Ruitenbeek gaat nu dus op voordracht van de sollicitatiecommissie uit de Hilversumse gemeenteraad aan de slag. Hij vervangt daar Lia Randsdorp. Die was zelf was op tijdelijke basis in Hilversum werkzaam, omdat zij haar baan als griffier van Delft had verloren. Volgens de website www.alphens.nl werd zij verhuurd omdat ze daar niet naar tevredenheid van de raad functioneerde, maar nog wel op de loonlijst stond.

Adviseur
De griffier is de secretaris en de eerste adviseur van de gemeenteraad. Hij adviseert onder meer de voorzitter, raadsleden, fracties en speciaal ingestelde commissies. Daarin heeft hij of zij voornamelijk een controlerende rol. Hierboven is een filmpje te zien over de rol van een griffier binnen een gemeente. Als voorbeeld is hier de gemeente Maasgouw genomen.