Uitgestelde koffie of entreekaartjes?

Foto: Flickr

Stel, je loopt een cafe binnen, je bestelt een koffie en rekent meteen voor twee koppen af. Iets later komt een man binnen, die oogt als een zwerver. Hij vraagt of er nog uitgestelde koffie is en krijgt dat bakkie leut gratis, omdat er al voor is betaald. Het is een traditie die in het Italiaanse Napels, waar veel armoede heerst, is begonnen. PvdA raadslid Nelleke Degenhart zou deze vorm van armoedehulp graag in Hilversum willen introduceren. Vanavond zal ze het voorstel in een raadscommissievergadering aan de orde stellen.

door Frans Regtien

Ook in veel andere plaatsen en regio’s in Nederland wordt of is geprobeerd dit systeem van de grond te krijgen, zoals bijvoorbeeld in Amersfoort en Amsterdam. Sceptici vragen zich af of het goedbedoelde gebaar ook altijd wel bij de mensen terechtkomt die het zo hard nodig hebben. Degenhart wil het in ieder geval graag proberen in de Mediastad.

Vicieuze cirkel
Volgens haar leven er in Hilversum ongeveer 1500 mensen in armoede. Het zijn vooral AOW-ers zonder pensioen, ZZP-ers en bijstandsmoeders. ‘Op of onder het sociaal minimum leven betekent een inkomen dat nauwelijks toereikend is voor basisbehoeften als eten en onderdak. Bovendien beperkt je dat enorm in je sociale activiteiten. Dat leidt tot een isolement en daardoor tot meer armoede. Een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is’.

‘Het initiatief van de uitgestelde koffie vind ik wel zo sympathiek dat ik dit graag onder de aandacht wil brengen bij ondernemers, de raad en het college van Hilversum. Het hoeft niet perse koffie te zijn, het mag natuurlijk ook een andere (warme) drank zijn of een boterham of in sommige gevallen zelfs een complete maaltijd. Je weet dus vooraf niet precies voor wie je bestelt. En waarom zou je dat alleen in de horeca doen? Een pak luiers, een geplakte band of anders een knipbeurt of bioscoopkaartje?’

Paar sokken
Het PvdA raadslid zou graag zien dat Hilversumse burgers en ondernemers de handen zouden ineenslaan om producten en diensten toegankelijk te maken voor arme mensen. ‘Misschien zijn er ook wel bedrijven die zich uitgedaagd voelen om het initiatief te nemen. Tien entreekaartjes/paar sokken/verjaardagstaarten, mede mogelijk gemaakt door ..?’

Ze hoopt dat de wethouder(s) het initiatief willen ondersteunen en faciliteren door bijvoorbeeld hun netwerk open te stellen. De gemeente zou op haar website een lijst kunnen publiceren, waarop genoemd wordt welke ondernemers in Hilversum meedoen. Verder denkt ze aan stickers met een logo van dit initiatief die ondernemers op hun raam kunnen plakken. Degenhart zegt iedereen te willen uitnodigen om over verdere plannen hiervoor na te denken en mee te praten.