Meer stembureaus bij gemeenteraadsverkiezingen

Foto: Nieuws.nl

De organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar is in zijn algemeenheid volgens planning en naar wens verlopen. Minpuntje was wel dat de uitslagen veel te laat binnen kwamen. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de gemeenteraad.

Woensdagavond worden de gemeenteraadsverkiezingen geëvalueerd en tegelijk bepaald wat er de volgende keer beter kan. De burgervader meldt nu dat er geen onregelmatigheden zijn geconstateerd die van invloed waren op de definitieve uitslag van de verkiezingen, echter het tijdstip van presenteren van de voorlopige uitslag, uiterlijk om 23.00 uur, werd niet gehaald.

Districten uitbreiden
De voorlopige uitslag wordt bij twee derde van de ontvangen tellingen gepresenteerd. In maart vorig jaar was het toen allang 23.00 uur geweest. ‘Bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zullen wij het aantal kiesgerechtigden per stemdistrict verlagen en dus het aantal districten uitbreiden, zodat tijdens de verkiezingsavond eerder een voorlopige uitslag bekend kan worden gemaakt’, schrijft Broertjes. ‘De bezuiniging op locaties vervalt daarmee’.

Extra stembureaus tijdens de eerstvolgende verkiezingen, de provinciale verkiezingen én de waterschappen op 18 maart dit jaar, komen er niet. Broertjes verwacht dan namelijk een (nog) lagere opkomst dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen toen iets meer dan vijftig procent van de kiezers zijn stem uitbracht. (bron: dichtbij.nl)