“Raadsvergaderingen toegankelijker voor TV maken”

Foto: RTi Facebook

“Ik zie natuurlijk die camera’s staan in de raadszaal. Af en toe denk ik wel eens, oei. Ik zou mij als kijker wel eens afvragen, wat gebeurt er toch in die dierentuin. Ik denk dat we met elkaar zouden moeten afspreken dat we bij ieder onderwerp dat in de raadsvergadering aan de orde komt even in 1 of 2 minuten, desnoods met een filmpje (we zijn toch de Mediastad, nietwaar?)uitleggen waar dit over gaat”.

door Frans Regtien

Loco burgemeester en wethouder Wimar Jaeger van Mediazaken zei dit voor de camera en microfoon van de lokale omroep RTi Hilversum, die de raadsvergaderingen op de woensdagavonden in het statige Dudokraadhuis integraal uitzendt. Kijkers klagen dat er soms geen touw aan de discussie vast te knopen is, omdat ze voorkennis en voorgeschiedenis van onderwerpen missen.

Ook voor gemeenteraadsleden zelf zou volgens Jaeger een samenvatting nuttig kunnen zijn. In grotere fracties zijn de onderwerpen over meerdere politici verdeeld. “Maar in een raadsvergadering wordt je wel allemaal geacht ergens iets van te vinden. Dan kan het gaan over een onderwerp waar je collega misschien al maanden mee bezig was, maar waar je zelf niets van weet”.

Lokale democratie
Het College van B en W vindt het belangrijk om vanaf nu regelmatig via de lokale omroep RTi Hilversum informatie te geven over besluiten en dus ook discussies in de gemeenteraad. RTi is de laatste weken veel besproken en beschreven in andere lokale media , vanwege een bestuursconflict en problemen rond toezichthoudende taken.

Jaeger over RTi: “Zonder goede lokale omroep heb je ook geen mensen die verslag doen van wat er in de lokale democratie gebeurt, laat staan kritiek uiten op wat die democratie doet. Ik heb natuurlijk best vertrouwen in mezelf, maar het lijkt me heel goed dat af en toe een kritische journalist naar mijn werk kijkt”, aldus Jaeger bij RTi Radio en TV.

Kwaliteit omhoog
Volgens de wethouder is een kwalitatief ondermaatse lokale omroep niet alleen een vorm van armoede, maar hij noemt dat ook een aantasting van vrijheid en democratie. Jaeger vindt wel dat de kwaliteit omhoog moet. “Kijk naar de raadsvergadering van woensdagavond. Wie kijkt er nog naar die twee uur? Dit keer was het notabene nog een vluggertje. Verder moeten we geschreven media via samenwerking aan de lokale omroep koppelen. Er moet een goed plan daarvoor komen”.

Dat kost geld, geeft hij toe. “En verder denk ik dat RTi zijn eigen bestuursproblemen kan oplossen. daar moeten wij als politiek ons niet mee bemoeien. Ik heb vertrouwen in de huidige voorzitter” (Arya Tariverdi, red.).