De verbale patatoorlog in Hilversum

Foto: Flickr

Het Comenius en Roland Holst College willen hem weg hebben, snackkarhouder Youness Boughlalah wil van geen wijken weten. Op 19 maart spreekt de Hilversumse gemeenteraad zich uit over de ‘patatoorlog’ die voor de deuren van de twee Hilversumse scholen plaatsvindt.

Het college van burgemeester en wethouders komt er al sinds begin dit schooljaar, toen de oorlog ‘uitbrak’, niet uit. Boughlalah, die met zijn mobiele kraam voor de ingang van beide scholen zijn patat en kroketten verkoopt, beschikt over alle benodigde papieren. Tot grote ergernis van de scholen, die menen dat hun leerlingen in de verleiding komen ongezond voedsel te eten.

250 meter
Nu is de discussie verplaatst naar de gemeenteraad. Het voorstel van B&W: venten met etenswaren bij Hilversumse scholen wordt verboden binnen een straal van 250 meter rond de hoofdingang van scholen. Het verbod moet dagelijks gaan gelden tussen 11.00 en 16.00 uur. B&W zullen het voorstel niet verdedigen, maar hopen op een bredere discussie over gezonde voeding.

Fraktievoorzitter Hein Jaarsma van D66 Hilversum bepleitte vrijdagavond in het radioprogramma 1 op Straat nog eens nadrukkelijk voor het verbod, maar gaf wel aan dat ook de scholen nog wel het nodige moeten doen om hun beleid ‘gezonder’ te maken. Vaak worden bijvoorbeeld daar cola en chips verkocht. Verder vond hij een’vettax’, dus meer geld betalen voor het aanbieden van ongezonde produkten, in zijn algemeenheid de moeite van het overwegen waard.

Betuttelend
De meest uitgesproken tegenstander van zo’n verbod is PvdA raadslid Saami Akrouh. In het radioprogramma werd duidelijk dat hij vond dat hier duidelijk de grens is bereikt van een zaak waar overheidsbemoeienis te betuttelend gaat worden. Het debat lijkt spannend te gaan worden,omdat veel partijen in de raad er nog niet helemaal uit zijn wat ze ervan moeten vinden.