Programma: zo viert Hilversum in 2020 75 jaar vrijheid

Foto: Pixabay

Op 5 mei 2020 viert Hilversum dat het 75 jaar geleden is dat zij werd bevrijd. De gemeente staat uitgebreid stil bij die verkregen vrijheid met dit programma.

Enerzijds lift de gemeente mee op het landelijke programma, anderzijds zijn er een tal van lokale initiatieven ondertussen bekend. Burgemeester Broertjes presenteerde dinsdag een tijdslijn met activiteiten waarin Hilversum kleur gaat geven aan de viering van 75 jaar vrijheid.

Herdenkingsmonument

De aftrap van 75 jaar vrijheid vindt plaats op 7 januari 2020 tijdens de Nieuwjaarsviering in de Vitus kerk. Vanaf 22 januari is het herdenkingsmonument “Levenslicht” in Hilversum te zien. Beeldend kunstenares Tineke Bot exposeert onder het thema “vrijheid” vanaf 16 april in het raadhuis. De film “Hilversum oorlog en bevrijding” gaat op zondag 19 april in première in het Filmtheater. Op 5 mei word het vrijheidsmonument, een marmeren Polar Bear die staat op een V van vrijheid, onthuld voor Gooiland.

Boek

Geraldien van Freitag schrijft een boek over Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Dit boek is geschreven onder auspiciën van de gemeente Hilversum, Museum Hilversum en Universiteit van Utrecht en verschijnt in april. Op 4 mei wordt het in de Burgerzaal van het raadhuis gepresenteerd, De Bill Minco lezing komt op 4 mei ook van de hand van Geraldine van Freitag en heet “Een stad op drift”.Voormalig wethouder Willem van der Spek heeft een werkboek geschreven voor kinderen op de basisschool, met vragen, opdrachten en illustraties over Hilversum in de oorlog.

Naspelen

Jongeren in het voorgezet onderwijs krijgen in samenwerking met Museum Hilversum in het voorjaar van 2020 het landelijk “re-enactment programma” van het Hilversumse studio Polat aangeboden. Hierbij spelen jongeren verzetssituaties na. Deze worden gefilmd en/of gefotografeerd door jongeren en later in buurten tentoongesteld. In de buurten komen minimusea, containers, die zich niet alleen lenen als expo ruimte maar ook voor lezingen en het organiseren van vrijheidsmaaltijden.

Muziekfestival

In overleg met verschillende organisaties en ondernemers in Hilversum wordt onderzocht of een muziekfestival in het centrum kan worden georganiseerd. De gemeente stelt hiervoor een basissubsidie beschikbaar. Daarnaast worden ook de oude legervoertuigen weer verwacht en wordt 5 mei traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk op Laapersveld.