Wat je nu nog ziet van de Tweede Wereldoorlog in Hilversum

Foto: Scarlett van Weele

Naerdincklant Archeologie geeft 5 september twee gratis presentaties over wat er nu nog aan sporen van de Tweede Wereldoorlog is te vinden in Hilversum.

In de loop van de oorlog werd het strategisch belang van Hilversum steeds groter. Het raadhuis werd in 1942 het hoofdkwartier van het Duitse leger in Nederland, terwijl in 1944 in de wijk Trompenburg grote commandobunkers gebouwd werden. Daarom werd deze wijk zwaar gebombardeerd door de geallieerden.

Verdedigingslinie

Ook werd een tankwal en verdedigingslinie aangelegd die stad en vliegveld omsloot. Hoewel de meeste tankgrachten onmiddellijk na de oorlog dichtgegooid werden, zijn op veel plaatsen nog sporen in het landschap te vinden.

Stützpunkt Hilversum

Archeologe Scarlett van Weele zal de context schetsen van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog, de uitbouw tot “Stützpunkt Hilversum”, en beelden tonen van nog zichtbare restanten van de verdedigingswerken, en de archeologische verwachting hiervan.

Commandocentrum

De presentatie van Rob Loois sluit hierop aan met commandocentrum wijk Trompenburg, en de bunkers daar. Hij zal het met name hebben over de grote en nog zeer intacte Blaskowitzbunker aan de Rossinilaan.

De avond wordt georganiseerd door AWN Naerdincklant en de toegang is gratis. Het begint om 20:00 uur en de zaal opent om 19:30.

Waar

Infoschuur ’t Gooi, Naarderweg 103 A, 1217 GL Hilversum (aan de N524 H’sum-Bussum)

Meer informatie

Edmond Van Putte
Naerdincklant Archeologie
[email protected]
tel 0294-417029

Tweede Wereldoorlog in Hilversum
Bunkeringang