CBS-icoon Jan Latten naar ‘Hilversum in Gesprek’

Foto: Jan Latten

Het nieuwe seizoen van ‘Hilversum in Gesprek’ start op dinsdagavond 18 september met een optreden van socioloog en demograaf prof.dr. Jan Latten (1952), iemand die alles weet over de stand van zaken van de Nederlandse bevolking. Journaliste Cisca Dresselhuys gaat het gesprek met hem aan. De keuzefilm van Latten is ´La Grande Bellezza´ en wordt na het gesprek vertoond.

Latten is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en was tot voor kort hoofd-demograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In beide functies houdt en hield hij zich bezig met nieuwe ontwikkelingen in Nederland, met name op het gebied van relatie- en gezinsvorming. Maar ook over zaken als migratie, wonen, eenzaamheid, liefde, armoede, werk- en werkloosheid en pensionering kan hij meeslepend vertellen.

Pensioen

Latten werd als zoon van een Nederlandse vader en een Tsjechische moeder geboren in het Limburgse Eygelshoven. Hij studeerde sociologie in Nijmegen en Tilburg. In 1981 ging hij bij het CBS werken. In 1986 promoveerde hij aan de universiteit van Nijmegen op het onderwerp ‘Gemeentelijke bevolkingsontwikkeling in fasen’. In 2004 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar demografie aan de UvA. Deze zomer ging hij met pensioen bij het CBS, maar aan de Amsterdamse universiteit blijft hij doorwerken. Hij publiceerde een aantal boeken, alleen of samen met anderen, o.a. ‘De leefsituatie van de Nederlandse jeugd’, ‘Trend in moderne relaties’ en ‘Babyboomers’.

Enthousiaste Hilversummers

Hilversum in Gesprek is een initiatief van een team enthousiaste Hilversummers, Boekhandel Voorhoeve en Filmtheater Hilversum. Iedere maand wordt een bijeenkomst in het Filmtheater georganiseerd waarbij iedere maand een andere gast centraal staat.

Film

Om 19.30 uur gaat de avond van start met het gesprek met Jan Latten o.l.v. Cisca Dresselhuys. Zij maken ook ruimte voor vragen uit het publiek. Om 20.30 uur is er een pauze en om 21.00 uur gaat het programma verder met de vertoning van ´La Grande Bellezza´. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.filmtheaterhilversum, of zijn te reserveren via (035) 623 5466.