Activiteiten 90 jaar Zonnestraal: dit is er te doen

Foto: Wikimedia

Zonnestraal Hilversum bestaat dit jaar 90 jaar. Er zijn daarom verschillende activiteiten om dit te vieren.

Op 12 juni 1928 werd deze arbeids- en nazorgkolonie voor tuberculosepatiënten ten zuiden van Hilversum opgericht door de Diamantbewerkersbond. Om dit te vieren heeft de gemeente de speurtocht ontwikkeld. Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten\ rondom en over Zonnestraal. Hieronder een kort overzicht.

Lezingen en rondleidingen

Tijdens het Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’ zijn er twee lezingen in de Hilversumse bibliotheek en drie themarondleidingen op landgoed Zonnestraal. De eerste rondleiding was op 30 juni. Deze goed bezochte rondleiding ging over de flora en fauna op Zonnestraal. De eerste lezing op 12 juli – en de rondleiding op 14 juli – gaan in op de ontstaansgeschiedenis van het landschap rondom de modernistische gebouwen van Duiker en Bijvoet. De tweede lezing op 6 september – en de rondleiding op 8 september – hebben als thema ‘healing environment’. Niet alleen de gebouwen werden ontworpen volgens de nieuwste inzichten, ook het omringende landschap werd geheel naar de hand gezet. Uitzicht op groen, zonlicht en frisse lucht werkten herstelbevorderend voor de tuberculosepatiënten. Voor de – gratis toegankelijke – lezingen en rondleidingen kunt u zich online aanmelden via www.zonnestraalhilversum.nl

Tentoonstelling, t/m 31 juli

In de Bibliotheek van Hilversum is op de eerste verdieping een fototentoonstelling te zien, met historische en nieuwe foto’s van Zonnestraal. Daar kunt u ook de korte documentaire van ‘Steenmannetje’ zien over ‘Zonnestraal op weg naar UNESCO’!

Geocache, alle dagen tussen 8.00 en 20.00 uur

Geocaching is wereldwijd in een mum van tijd heel populair geworden. Het is eigenlijk spoorzoeken voor volwassenen. Via de app, die u kunt downloaden op uw mobiele telefoon, kunt u zien waar de geocaches liggen. Met logisch nadenken en het oplossen van puzzeltjes zijn ze te vinden. Op Zonnestraal is nu een hele mooie verstopt. Kunt u ‘m vinden?

Open Monumentendagen, 8-9 september

Op de Open Monumentendagen is op Zonnestraal van alles te doen. Zaterdag om 14.00 uur kunt u deelnemen aan een speciale rondleiding rondom het thema ‘Healing Environment’. Voor kinderen vanaf 9 jaar staat op zondag tussen 12.00 en 15.00 uur de FabLab-bus op Zonnestraal. Hier kunnen kinderen met een minicomputer (Arduino) een temperatuurmeter maken en programmeren. Ook kunnen ze verschillende proefjes doen die met een schone leefomgeving te maken hebben. Daarnaast kunnen ze een eigen ‘licht en lucht’-huis ontwerpen/bouwen.

Weekend van de Wetenschap, 6 oktober

In Bibliotheek Hilversum wordt een leuke dag georganiseerd rondom het thema ‘Bouwen’. Er zijn verschillende activiteiten waaronder een reuzeknikkerbaan, bouwen met Kapla en houten blokken, een eigen ‘licht en lucht’-huis ontwerpen en je kunt een brug bouwen met hout en elastiekjes. Is jouw brug zo stevig dat je er 1, 2 of misschien zelfs 3 boeken op kan leggen? Aan het eind van de dag komen er twee échte architecten langs, rechtstreeks uit 1920.