Documentairemaker Hetty Naaijkens op gesprek bij Filmtheater Hilversum

Foto: YouTube

Regisseur Hetty Naaijkens-Retel Helmrich spreekt vrijdag 22 juni bij Filmtheater Hilversum. Ze maakte de documentaire Klanken van Oorsprong.

‘Klanken van Oorsprong’ is een documentaire die ons meeneemt in een indringende zoektocht naar de impact van oorlog, vluchten en opnieuw moeten beginnen op verschillende generaties Nederlands-Indische muzikanten.

Nederlands-Indië

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich (‘Buitenkampers’, ‘Contractpensions’) toont in deze nieuwe documentaire het verhaal van diverse artiesten met een Nederlands-Indische achtergrond, die tussen 1945 en 1962 samen met meer dan 350.000 andere Indische Nederlanders gedwongen terug moesten naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland. Eenmaal in Nederland vonden Nederlands-Indische bands als ‘The Tielman Brothers’ en ‘The Crazy Rockers’ direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd die een grote honger had naar rock ‘n roll muziek. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen als Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen.

Nooit eerder vertoond

‘Klanken van Oorsprong’ is een mozaïek van verhalen over de kracht van overleven in moeilijke omstandigheden, de herkomst van de geportretteerden en het zoeken naar hun identiteit, afgewisseld met (swingende) muziek en nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal van zowel muziekoptredens als opnamen uit het koloniale tijdperk.

‘Klanken van Oorsprong’ is aanstaande vrijdag 22 juni om 15.45 uur bij Filmtheater Hilversum te zien.