Hilversum herdenkt einde Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indie

Foto: Wikimedia

Hilversum herdenkt dinsdag 15 augustus het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indie. De burgemeester legt een krans op de Noorderbegraafplaats.

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan. Daarmee kwam er een einde aan de oorlog in Zuidoost-Azië. Op deze dag worden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Bersiap

Voor veel Indische Nederlanders en Molukkers brak er een zware periode aan. Het was de Bersiap, een periode met karakter van een traumatische burgeroorlog als gevolg van het ontwaakte Indonesische Nationalisme.

Burgemeester

De herdenking op de Noorderbegraafplaats begint om 15.00 uur. Rond 16.00 uur legt burgemeester Pieter Broertjes een krans. Na afloop zijn er hapjes en drankjes. Alle inwoners van Hilversum zijn welkom.

Documentaire

Om 13.30 uur is er een voorprogramma in het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Daar kunnen bezoekers terecht voor een doorlopende documentaire voorstelling met documentaires van Kent Hanson en Fred Pangemanan.