Hilversummer (35) cel in wegens seksueel misbruik 15-jarige

Foto: Wilke Wittebrood

Een 35-jarige man uit Hilversum is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor onder meer seksueel misbruik van een meisje van 15 jaar en het maken van een smadelijke vlog.

De verdachte had in 2018 twee keer seksueel contact met het slachtoffer, een 15-jarig meisje. Hij wist niet hoe oud ze was, maar heeft ook niet zijn best gedaan om daar achter te komen. De rechtbank vindt dat de verdachte als volwassen man de verantwoordelijkheid had om naar de leeftijd van het slachtoffer te vragen. Dit heeft hij niet gedaan. Integendeel, hij legt de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer neer door meerdere keren te stellen dat zij loog over haar leeftijd.

Seksueel getint filmpje

De verdachte heeft ook een seksueel getint filmpje van het slachtoffer (dat zij zelf naar hem had gestuurd) in zijn bezit gehad en dit doorgestuurd naar zijn zus. Door het seksueel misbruik én het verspreiden van de naaktvideo heeft de verdachte het slachtoffer veel leed aangedaan. Daarnaast heeft de verdachte in de periode dat zijn strafzaak liep een vlog op YouTube geplaatst, waarin hij zijn visie geeft op de rol van familieleden van het slachtoffer. Ook maakte hij smadelijke opmerkingen over de broer van het slachtoffer. De rechtbank neemt het de verdachte erg kwalijk dat hij het slachtoffer en haar familie hiermee extra heeft gekwetst. Naast bovengenoemde strafbare feiten, zijn in de woning van de verdachte harddrugs aangetroffen. Hij verklaarde dat hij wist dat de drugs daar lagen.

Niet onder dwang

De rechtbank is van oordeel dat, gelet met name op de ernst van de feiten die het minderjarige slachtoffer betreffen, een taakstraf niet voldoende is. Bij het bepalen van de hoogte van de gevangenisstraf heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat er sprake is geweest van seksueel misbruik van een minderjarige, maar dat dit niet onder dwang is gebeurd. Wat betreft het seksueel getinte filmpje neemt de rechtbank mee dat het slachtoffer dit filmpje zélf naar verdachte gestuurd heeft. Ten slotte weegt wat betreft de smadelijke vlog mee dat verdachte eerder is veroordeeld voor smaad. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 240 dagen, waarvan een deel voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook legt de rechtbank hem een taakstraf op van 200 uur.