Gemeente niet bezorgd om lachgas gebruik in Hilversumse horeca

Foto: Wikimedia

Hilversum heeft geen probleem met het gebruik en de verkoop van lachgas in de horeca. Dat antwoord het college op vragen vanuit de SP fractie.

Het college erkent dat er door het Hilversumse uitgaanspubliek lachgas wordt gebruikt, maar het vindt het niet problematisch. Volgens een onderzoek van het Jellinek uit 2017 blijkt dat het voorgaande jaar 37 procent van het uitgaanspubliek in de regio lachgas heeft gebruikt. Nieuwe onderzoekscijfers van de GGD worden pas in 2020 verwacht, dus er zijn geen recente cijfers.

Ontmoedigd

De SP is bezorgd over het gebruik van lachgas, maar het college is van mening dat er genoeg wordt gedaan. “Vooralsnog is het college van mening dat de preventieve inzet en de regionale aanpak voldoende zijn. Daarnaast wordt de verkoop op straat ontmoedigd.”

Geen gezondheidsrisico

Wat de strijd tegen de drug moeilijk maakt is dat verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas op dit moment niet strafbaar is. Ook heeft de gemeente vertrouwen in een onderzoek va de RIVM dat er geen aanwijzingen zijn voor een ernstig gezondheidsrisico bij het gebruik van lachgas.

Brandwondencentra maken zich echter zorgen over een stijgend aantal patiënten met zwaar koudeletsel na het gebruik van lachgas. De afgelopen drie weken zijn veertien personen opgenomen met ernstige vrieswonden aan de binnenkant van de bovenbenen.

Verkoop in horeca

Er zijn gevallen in Hilversum van verkoop van de drug in de horeca. De gemeente denkt na over een ‘anti-lachgaspolicy’ in de horeca, maar dubt nog of dat lokaal of regionaal moet worden uitgevoerd.

“Het college is bereid te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om met horecaondernemers afspraken te maken over het verkoop van lachgas in de horeca. Daarbij zal de nadruk liggen op preventie en ontmoediging van de verkoop binnen de horeca.”