Herbouw orgelhuis MCO-studio afgerond

Foto: Twitter.MCO

De herbouw van het zogeheten orgelhuis, bedoeld voor de plaatsing van het Pierre Palla Concertorgel in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan is afgerond. Op tijd en binnen het budget, meld het MCO opgelucht.

Daarmee krijgt de concertzaal van dat MCO zijn oorspronkelijke uiterlijk terug.Toen studio 1 (1967) ontworpen werd, wilde men hier een groot theaterorgel plaatsen. Bij de voltooing van de bouw eind jaren ’60 was de orgelmuziek zo uit de mode geraakt dat het daadwerkelijke orgel er nooit geplaatst is.

Koortribune
Gevolg was een leeg orgelhuis in de studio tot in jaren 90. Zodoende beschikte de studio tot in de jaren ’90 van de vorige eeuw over een leeg orgelhuis. Een koortribune kwam ervoor in de plaats.

Eind 2012 is de Stichting Pierre Palla Concertorgel opgericht met als doel het oude AVRO-concertorgel (1936) te restaureren en in studio 1 te plaatsen. Het gaat om het orgel dat vanaf 1936 in de studio van de AVRO stond.

Radioluisteraars
Het orgel werd beroemd bij radioluisteraars in de jaren ’30 door de vaste bespeler (en naamgever) Pierre Palla. Voor de restauratie en plaatsing hebben onder meer de gemeente, de provincie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed bijgedragen.

Het concertorgel bestaat uit een grote speeltafel en twee orgelkamers vol pijpwerk, slagwerk- en percussie-instrumenten en bijzondere componenten als een brandweerbel, de tamtam, Chinese gong, regengeluiden, vogelgeluiden en kerkklokken.

Restauratie
Het orgel geldt als een van de grootste originele theaterorgels van Nederland en een van de best bewaard gebleven exemplaren van Europa. Het wordt momenteel gerestaureerd en zal in de zomer van 2016 geplaatst worden.