“Kleinschalige opvang in overleg met de buurt”

Kerken, scholen, sportverenigingen en omroepen. Zij gaan een belangrijke rol spelen bij de opvang van honderden asielzoekers in het Gooi. Hilversum heeft met buurgemeenten een zogenoemd “opvangverbond” gesloten.

door Frans Regtien

Op een gezamenlijke persconferentie lichtte burgemeester Broertjes de plannen toe. Tientallen locaties in de regio komen inmiddels in aanmerking. Over de Hilversumse huisvestingsmogelijkheden gaat hij eerst in overleg met de gemeenteraad en daarna met de betrokken buurten.

Voor Hilversum staan op de voorlopige lijst onder meer het circusterrein aan de Diependaalselaan, de voormalige LTS aan de Fransiscusweg in Kerkelanden, het voormalige klooster Stad Gods en het voormalige mobilisatiecomplex aan de Noodweg.

Crailo
Ook Crailo, waar voorheen een asielzoekerscentrum was, behoort tot de opvangmogelijkheden. Daar zou de opvang grootschaliger kunnen zijn. De komende weken gaat Hilversum daarover in gesprek met de provincie.

Het opvangverbond wil haast maken en binnen een maand een duidelijk plan van aanpak “operatief” hebben. Kleinschalig is het trefwoord. Broertjes waagde zich niet aan concrete getallen, maar hij gaf aan dat hij daarmee “onder de 500” bedoelde.

Met de verspreide opvang in de regio hoopt de burgemeester een landelijk voorbeeld te worden van de humanitaire aanpak van het vluchtelingenprobleem in Nederland. Medewerking van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft hij al, hij hoopt dat ook nog andere partijen zich bij dit initiatief zullen aansluiten.

Omroepen
Opmerkelijk is de samenwerking met de in Hilversum gevestigde omroepen. VPRO- directeur Lennart van der Meulen sprak namens die organisaties over de maatschappelijke rol die zij hierin moeten vervullen. Veel omroepen hebben leegstaande gebouwen waarin al voorzieningen bestaan voor toiletten en restaurants.

Ook willen de omroepen een beroep doen op hun dienstverleners, zoals bijvoorbeeld de cateraars en beveiligers van omroepgebouwen. Tenslotte zag van der Meulen ook mogelijkheden om de asielzoekers te kunnen helpen een eigen online platform in te richten en werkplekken voor ze te maken.

Scholen
Niet onbelangrijk is de medewerking van scholen bij dit project. In het onderwijs zal er zoveel mogelijk sprake zijn van een vorm van centrale opvang. Volgens Leen Looyschelder van STIP(openbaar basisonderwijs Hilversum)is er nu al sprake van een toestroom van kinderen.

De gemeenteraadsfracties in Hilversum reageren positief op de plannen. SP- fractievoorzitter Bianca Verweij noemde in gesprek met de lokale omroep RTi wel de financiering van de opvang als issue, maar ze gaat ervan uit dat rijk daar financieel voor zal bijspringen.

Social Media
In dat gesprek reageerde ze verder op de hier en daar nu toch ook weer met name in de social media opkomende “not in my backyard”-gevoelens. “Daar zijn soms ronduit bedreigingen bij. Dat is niet prettig maar het hoort natuurlijk wel bij je werk als politicus als je ergens een standpunt over inneemt”

“De eerste mailtjes zijn al weer binnen, nu dit onderwerp speelt. Het is lastig voor me. Ik meld het ook steeds. Mensen moeten weten dat ze nagetrokken worden. Vrienden en familie vragen er ook naar en zeggen dan dat ik wel moet oppassen”.

“Ik weet ook van andere politici dat ze dit meemaken. Vrijheid van meningsuiting moer er zijn, maar dat geeft je niet het recht inbreuk te plegen op het leven van een ander die ergens voor uitkomt”.