Dudok centraal in fotowedstrijd Wikimedia

Foto: Frans Regtien

In het jaar dat Hilversum herdenkt dat de beroemde architect Dudok een eeuw geleden in dienst kwam van de gemeente, staat hij ook centraal in de grootste fotowedstrijd ter wereld, Wiki Loves Monuments, hier georganiseerd door Wikimedia Nederland.

Die wedstrijd gaat in september weer van start. In samenwerking met Museum Hilversum en het Dudok Architectuurcentrum in de kelder van het Raadhuis(zie foto) wordt op 19 september een fotografiewokshop georganiseerd, onder het motto ‘Wiki takes Dudok’.

Uploaden
Onder leiding van professioneel fotograaf Hans Peter Föllmi gaan deelnemers aan de slag om Dudoks monumenten in Hilversum vast te leggen. Op de site Wikimedia Commons zullen in september in deze wereldwijde wedstrijd duizenden mensen foto’s van monumenten en historische plaatsen uploaden. Wikimedia Commons is de database van Wikipedia voor foto’s. Daarmee zijn ze vrij beschikbaar voor iedereen.

Hans Peter Föllmi bespreekt foto´s van Dudokmonumenten. Daarna kunnen deelnemers het door Dudok ontworpen Raadhuis fotograferen of Dudok monumenten in de omgeving vastleggen. Föllmi geeft daarbij professionele tips. Mensen die meedoen maken kans op een prijs voor de ‘beste Dudok foto’.

Landelijke wedstrijd
Bovendien doen foto’s van Dudok monumenten die in de maand september via het Wiki Loves Monuments wedstrijdformulier worden geüpload automatisch mee in een landelijke wedstrijd. De prijsuitreiking van Wiki Takes Dudok en Wiki Loves Monuments vindt plaats op 28 november.

Meer informatie over de workshop ‘Wiki Takes Dudok’ is te vinden op www.wikimedia.nl/activiteit/wiki-takes-dudok-fotografieworkshop-en-fotowedstrijd-in-hilversum. Je kunt je opgeven via het inschrijfformulier op de website. Deelname is kosteloos, maar het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.