Indië-herdenking Noorderbegraafplaats uitgebreid

Foto: Flickr

De jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum(foto) op 15 augustus wordt voor het eerst voor alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek gehouden. Aanleiding is dat de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië precies 70 jaar geleden ten einde kwam.

Ieder jaar herdenkt Nederland de capitulatie van Japan. Voor de Indische Nederlanders in het voormalig Nederlands Indië brak een traumatische periode uit, die tot 1949 zou duren. Op 15 augustus worden de militairen en hen die in de Jappenkampen (1940-1945) de Bersiap-periode (1945-1949) en de periode daarna zijn omgekomen.

Expositie
Vooraf aan de officiële herdenking is er van 11.00 tot 15.00 uur gelegenheid om in de aula van de Noorderbegraafplaats een bijzondere foto-expositie te bezichtigen met foto’s, in chronologische volgorde, over de oorlog in Nederlands-Indië. De expositie is vrij toegankelijk.

Om 15.00 uur begint het officiële programma met onder meer toespraken van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, de voorzitter Raad van Toezicht Pieter Anthonio van Stichting Nusantara én familieleden uit de volgende generatie.

Stilte
Muziek en zang worden verzorgd door het Indisch koor Seni Suara en zangeres Annet Hesterman met pianist Cees Cools. Tot slot zijn er twee minuten stilte en aansluitend een bloem- en kranslegging.