Drukte bij brandweer rond julistorm

Tijdens Code Rood Nederland vanuit Hazeldonk het land binnenrijden. Het is ineens 20 graden kouder dan op de vakantiebestemming en er waait de zwaarste julistorm sinds in 1901 is begonnen met meten. De handen gaan maar even stevig om het stuur.

door Frans Regtien

Ook bij aankomst in Hilversum blijken de extreme weersomstandigheden later die middag en avond hun sporen te hebben achtergelaten. Een kort zwerfrondje door de Mediastad (zie de fotoserie) levert hier en daar een waar slagveld op. Dik begroeide takken en enkele ontwortelde bomen liggen her en der verspreid over straten en bijvoorbeeld het Raadhuis en het ernaast gelegen Dudokpark.

Handen vol
De Gooise brandweer had de handen vol in onze regio. Er zijn honderden stormmeldingen binnengekomen. De brandweer laat op Twitter overigens weten trots te zijn op haar medewerkers. De storm komt uitgerekend op een moment dat er vragen zijn opgekomen over mogelijke capaciteitsproblemen bij de organisatie.

Het evenement voor klassieke muziek Wonderfeel had met voorspellende gaven vrijdag al aangegeven dat het programma voor de zaterdag wegens de weersverwachtingen geen doorgang kon vinden. Zondag kan er in natuurgebied Schaep en Burgh vanaf 11 uur weer wel geluisterd worden naar voorbeelden uit 6 eeuwen muziekhistorie.

Update:
Staatsbosbeheer waarschuwt wandelaars nog even geen lekkere boswandeling te maken. Het bos kan de komende dagen gevaarlijk zijn. Er kunnen nog takken naar beneden komen, die hoog in de bomen zijn gebroken. Boswachters gaan volgens de organisatie morgen alle paden controleren en verwijderen dan loshangende takken.