Snelle en betere diagnose bij borstkanker

Foto: Google Street View

Patiënten die onderzocht worden op borstkanker, krijgen in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum een snellere en betere diagnose. De efficiëntere behandeling wordt mogelijk door de ingebruikname van een nieuw mammografiesysteem, waarmee driedimensionale beelden kunnen worden gemaakt.

Met behulp van 3D-technologie kunnen bij een röntgenonderzoek verdachte structuren in het borstweefsel worden opgespoord die op een tweedimensionaal mammogram vaak verborgen blijven. De radioloog kan de hele borst in zeer gedetailleerde opnames beoordelen.

Sneller zekerheid
,,Het is voor Tergooi een grote stap voorwaarts in het sneller, beter en nauwkeuriger zichtbaar maken van afwijkingen in de borst’’, zegt radioloog Esteban van Keulen. ,,De onderzoekstijd is vergelijkbaar met de oude techniek en soms zelfs korter. Het stelt ons in staat patiënten sneller zekerheid te bieden.”

Op 2 februari zal het nieuwe systeem in gebruik worden genomen. 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker en een succesvolle behandeling is vaak afhankelijk van een snelle ontdekking. Tergooi behoort tot de grote behandelcentra van borstkanker in Nederland