“Uitgeprocedeerden primair opvangen”

Foto: Floris Looijesteijn

Hilversum krijgt een budget voor een sobere opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoeveel, is nog niet bekend. Maar de Christen Unie vindt dat dat minimaal moet betekenen dat mensen ergens kunnen slapen en eten en zich kunnen verzorgen. Aanvankelijk wilde staatssecretaris Teeven(zie foto) niet aan een dergelijke regeling beginnen, maar de rechter floot hem terug.

Het gaat dan om eerste levensbehoeften en nachtopvang”, zei fractievoorzitter Jan de Wit voor de lokale zender RTi FM 106.2. De groep is overigens niet groot, 2 tot 4 mensen, maar de Wit vindt het essentieel dat zij op dezelfde manier behandeld worden als de circa 15 dak- en thuislozen in de Mediastad.

Regiogemeente
Binnenkort gaat hij dit met de wethouder bespreken in een raadscommissie. Volgens de Christen Unie heeft Hilversum als regiogemeente een belangrijke taak op dit gebied. Ook Huizen wil overleg over regionale aanpak.

Tenslotte vindt de Christen Unie het van belang dat Hilversum het rijk ook ondersteund bij de terugkeer naar het geboorteland. Een goed bed-, bad- en broodregeling moet zo snel mogelijk, deze winter en liefst volgende week, geregeld zijn, aldus Jan de Wit.