Nog veel discussie over beveiliging Mediapark

Foto: Frans Regtien

De ochtend na de opschudding omdat een 19 jarige man uit Pijnacker met een neppistool een NOS studio binnendrong is de beveiliging van het Mediapark nog altijd het gesprek van het moment. Feit is in ieder geval dat er bij de ingangen van het park vandaag strenger gecontroleerd wordt op automobilisten.

door Frans Regtien

Na de moord op Pim Fortuijn was de beveiliging flink aangescherpt, maar sinds enkele jaren is dat weer minder geworden. Bezuinigingen speelden daarbij ook een rol. Nu worden de belangrijkste gebouwen op het Mediapark bewaakt door ongewapende beveiligers die in open receptieruimtes zitten. Bij de ingangen is er geen controle, iedereen kan vrij het Mediapark oprijden of oplopen.

Geen bunker
Vraag is volgens veel mensen ook of het veel zin heeft, om dit beleid weer strenger te maken en of dat niet nu juist contraproductief gaat werken. “Hilversum moet geen bunker worden”, zei de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes gisteravond al. Ondertussen wil de journalistenvakbond NVJ overleg met hem over de veiligheid van journalisten die op het Mediapark werken. De slagbomen komen niet terug op het Media Park in Hilversum. De beveiliging is goed, maar wordt de komende tijd opgeschroefd. De komende tijd zal er meer politie zijn. Dat zei Broertjes vandaag na overleg met de politie bij de NOS.

In een verklaring voor de gemeenteraad schrijft hij vandaag verder dat hij aansluitend aanwezig was bij een bijeenkomst van het NOS personeel. Hij noemde die indrukwekkend en emotioneel. De beveiliging zal zichtbaar en onzichtbaar aangescherpt worden. In de loop van de komende week zal er een vergadering met alle betrokkenen volgen om de veiligheidsprotocollen opnieuw tegen het licht te houden en mogelijk aan te passen. “Maar we willen van het Mediapark geen vesting maken. De mensen die hier werken moeten dat vrij kunnen doen” aldus Broertjes in de brief aan de raad.

Weer aan het werk
NOS medewerkers gingen vanmorgen gewoon weer aan het werk. Ze zeiden niet bang te zijn, maar sommigen wezen er wel op dat je dus gewoon naar binnen kan als je kwaad wilt. Volgens hoofdredacteur Gelauff is iedereen erg geschrokken en zal er wel tijd zijn nodig- om dit te verwerken.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een incident plaatsvond in een Hilversumse televisiestudio. Bekende voorbeelden zijn de voor- en tegenstanders van Desi Bouterse die tijdens een discussieprogramma onder leiding van Karel van der Graaf elkaar te lijf gingen. En Hells Angels eisten op de televisie excuses van de presentatoren Barend en van Dorp omdat ze hen crimineel genoemd zouden hebben.

Schreeuwende vrouw in jaren 80
Op Facebook herinnert freelance journalist Hans van Dijk zich een gebeurtenis uit de jaren tachtig. “Elke week maakten we als AVRO Televizier een live programma vanaf het Mediapark met een aantal gasten en publiek. Tijdens de uitzending komt een vrouw van rond de veertig de vloer oplopen en begint hard te schreeuwen naar een arts die gast is in het programma met wie ze blijkbaar een groot conflict heeft. Ze ziet er uit als zoveel anderen die bij de omroep werken”.

“Een beetje slordig, veel kleur en met een stoffen handtasje. Presentatrice Ria Bremer gaat onverstoorbaar door. De vrouw is thuis niet hoorbaar, realiseert ze zich en ze blijft (gelukkig) achter de tribune. Dan pakt de floormanager de vrouw stevig beet (van achteren met beide armen om haar heen) en voert haar af. Ik stond bijna altijd op de vloer tijdens de uitzending, ergens achter het publiek en het gebeurt een paar meter van me af”.