“Beveiliging niet adequaat bij actie gewapende man”

Foto: Jan Barnier

Burgemeester Broertjes van Hilversum vindt dat de beveiliging niet adequaat is gebleken bij de actie van een man die met een nepwapen een NOS studio op het Mediapark was binnengedrongen. “Anders had dit niet kunnen gebeuren”, zei hij donderdagavond op een persconferentie in het Raadhuis. Wel roemde hij het snelle optreden van de politie. “We waren voorbereid”. Daarmee doelde hij op het zogeheten Mediateam van de politie.

Mensen kunnen zich op het Mediapark op zich vrij bewegen rondom de gebouwen. Om binnen te komen is er altijd wel een vorm van beveiliging. Dat werkt via portiers en beveiligers, maar soms ook door middel van pasjes. Er werken ongeveer 6000 mensen.

Volgens Broertjes heeft de actie een enorme impact gehad op journalisten die op het Mediapark werken.”Het is even wennen dat de pers sinds Parijs zelf zo op deze manier in de belangstelling staat. Hilversum was sinds die aanslag in Frankrijk voorbereid op dergelijke incidenten, dat blijkt ook wel uit het snelle optreden van de politie”.

Scherpere veiligheidsmaatregelen
De burgemeester gaf ook aan dat de komende 24 uur in overleg met NOS en NPO bekeken gaat worden hoe de beveiliging gefunctioneerd heeft. Zowel Broertjes als de politie gaven aan dat de veiligheidsmaatregelen nu verscherpt zullen worden. Op de foto een politiecontrole, diezelfde avond, in de voetgangersbuis tussen treinstation Hilversum Mediapark en het Mediapark zelf.

De dader is een 19-jarige man uit Pijnacker. Hij is in staat van beschuldiging gesteld wegens vrijheidsberoving ( hij gijzelde een portier) en bedreiging. Hij zei te handelen namens een hackerscollectief en zou geen terroristische achtergrond hebben. Niemand raakt gewond bij zijn eenmansactie.