Ontvoerders Hilversummer horen eis van 8 jaar

Foto: Novum

Tegen twee verdachten van de ontvoering van een Hilversummer vorig jaar mei op de Banckertlaan zijn gevangenissstraffen van acht jaar geëist. Het duo  is volgens het OM ook schuldig aan het beschieten van een achtervolgende politieauto. Dat wordt gezien als poging tot doodslag.

De ontvoering ‘s avonds laat zorgde voor veel ophef op de Banckertlaan, omdat het slachtoffer kans zag om hulp te schreeuwen. Kort daarop werd hij in een busje gesleurd, hij is onder meer met een stroomstootwapen bewerkt. Buurtbewoners sloegen direct alarm, waarop de politie het busje al snel in de gaten kreeg op de A27 richting Flevoland.

Achterruit
De ontvoerders trapten een achterruit van het busje kapot en openden het vuur op de politie. De ontvoering eindigde in een woonwijk in Lelystad, waar de ontvoerders de benen namen en de Hilversummer geboeid in het busje achterlieten. Het slachtoffer wist zichzelf te bevrijden en aan te bellen bij een woning.

De Amsterdammer werd in de directe omgeving opgepakt. Via hem kwam de man uit  Lelystad in beeld. In juli werd een derde verdachte, een toen 33-jarige Hilversummer, opgepakt. De vierde dader is voor zover bekend nooit ingerekend.

Het motief voor de ontvoering is nog steeds niet bekend. De twee verdachten ontkennen hun betrokkenheid, ondanks hun sporen in het busje en kruitsporen op hand en mouw van de Amsterdammer. De man uit Lelystad zou chauffeur zijn geweest. De onder vuur genomen agenten eisen ieder een schadevergoeding van 1.500 euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.