Buurtwhatsapps bij onraad in Hilversum

Foto: Bhupinder Nayyar

In Hilversum Oost zijn inmiddels 9 Whatsapp-groepen met buurtbewoners die elkaar en de politie waarschuwen als er iets mis is in de directe woonomgeving.

Bij elkaar zouden bijna 100 Hilversummers hieraan meedoen. Ook op andere plekken in de Mediastad groeit de belangstelling hiervoor.

Op de informatiebijeenkomsten over woninginbraken, waarvan maandagavond de 5de werd gehouden en waar ex-inbreker Willem volgens de daarover twitterende burgemeester Broertjes de show stal, is de whatsapp-groep een vast onderdeel van de politiepresentatie.

Eenvoud
Hilversums VVD-raadslid én politiefunctionaris Ruud Verkuijlen zegt in de Gooi- en Eemlander dat de kracht in de eenvoud zit. ” Bewoners kunnen elkaar informeren over verdachte situaties of uitnodigend openstaande ramen. Andersom geeft de politie informatie en, cruciaal, koppelt terug wat met de meldingen van bewoners is gedaan”.

Verkuijlen wijst er ook op dat het feit dat steeds meer mensen thuis werken, ervoor zorgt dat er meer ogen en oren in de buurten zijn. Burgemeesters in de regio praten komende donderdag met de politietop over dit idee. Op internet is per 1juni een burgerwebsite voor buurtapps in het Gooi gestart. Zie http://whatsappbuurtpreventie.blogspot.nl/

Richtlijnen
De politie is ook enthousiast. Speciaal voor inwoners van de Gooi- en Vechtstreek heeft de politie richtlijnen op papier gezet voor buurt-whatsappgroepen. Belangrijk is vooral dat bij een verdachte situatie 1 persoon 112 belt. En die moet dan dat ook aan de anderen in de groep laten weten, zodat niet iedereen hetzelfde gaat doen.