Plan voor chemotuin in Tergooi

Foto: Google Street View

Tergooi Hilversum wil als eerste ziekenhuis in Nederland patienten vanaf mei de mogelijkheid bieden om in een speciaal ontworpen paviljoen in de tuin hun chemotherapie te ondergaan. De chemotuin is een houten structuur met een glazen dak. De buitenlucht verlaagt volgens het ziekenhuis het gevoel van stress en onzekerheid onder patienten en zou welzijn en therapie ten goede moeten komen. 

Het project kost ongeveer 200.000 euro, die niet uit het zorgbudget betaald kunnen worden. De Stichting Vrienden van Tergooi wil fondsen te werven voor het paviljoen. Op dit moment is een kwart van het bedrag binnen. Patiënten die voor chemotherapie naar Tergooi komen, worden op de afdeling interne/oncologie opgevangen. Daar sluiten oncologieverpleegkundigen de patiënt aan op het infuus en kan hij of zij naar buiten lopen of zich laten begeleiden naar het paviljoen. De gemeente moet het plan nog goedkeuren.

Innovatie

Er is permanent een verpleegkundige aanwezig om patiënten te ondersteunen. Zodra de behandeling is afgelopen wordt het infuus op de afdeling weer afgekoppeld. Tergooi richt zich nadrukkelijk op ontwikkeling en innovatie op het gebied van oncologie. Ook werken de specialisten nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam.