Pleidooi voor buurtrechten in Hilversum

Foto: Hilversum1.nl

De politieke partij Hilversum 1 wil dat buurtrechten in de Mediastad geïntroduceerd gaan worden. Volgens fractievoorzitter Hans Roos zorgen ze ervoor dat burgers meer tevreden zijn met hun leefomgeving. Het creëert ook een grotere maatschappelijke betrokkenheid.

De partij schrijft dit in een brief aan Burgemeester en Wethouders. “Hoewel je daar iets voor over moet hebben kan deze aanpak de Hilversumse samenleving zelfs financieel voordeel opleveren”, meent Roos. Hij verwijst naar een besluit van de raad in Lelystad van september vorig jaar.

Engeland
Daar is besloten om de door het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) opgestelde ‘Buurtrechten’ te erkennen en te hanteren bij actieve georganiseerde bewonersgroepen. In Engeland heeft dit al tot wetgeving geleid.
“Er is sprake van sterke gemeenschappen op buurt- en wijkniveau in een herkenbaar en authentiek Hilversum. De gemeenschappen bepalen zelf wat nodig is voor de leefbaarheid en beheertaken in de wijk. Maatschappelijke activiteit en zorgzaamheid op buurtniveau zijn stevig ingebed”.

Palet
“Buurtinitiatieven en verenigingen zijn onderdeel van het palet aan buurtzorg. Groepen bewoners weten elkaar te vinden en werken, waar nodig met steun van de gemeente, samen in en aan hun wijk, voorzieningen in en om de school of buurthuis en vereniging”.

“Bewoners van de wijk krijgen samen meer grip op keuze voor besteding van de beheerbudgetten. Betrokkenheid gaat hand in hand met verantwoordelijkheid. De gemeente durft los te laten, de wijk durft op te pakken”.