Panel Hilversum voor kleinschalig theater

Foto: You Tube

Moet Hilversum een kleinschalig theater hebben? Die stelling kreeg een panel van 1000 Hilversummers deze week voorgelegd. Driekwart van de 150 uitgebrachte stemmers  was het hier mee eens. 8 procent stemde neutraal en 17 procent was daartegen.

Aanleiding voor de stelling was het feit dat theater Achterom niet meer op financiele steun hoeft te regelen en daardoor eind 2016 haar deuren zal sluiten. Afgelopen dinsdag nam wethouder Jaeger deel aan een debat over cultuur in de Vorstin. Hierin gaf hij te kennen alleen nog structureel te willen investeren in muziek, film en media. De rest van het budget wil hij flexibel houden. Dit wil hij vastleggen in een nieuwe Cultuurnota.

Subsidie
De PvdA zegt bang te zijn dat het nieuwe beleid leidt tot afbraak van het cultuuraanbod in de Mediastad. “Hoe kunnen culturele organisaties bestaan als ze elk jaar opnieuw een subsidieaanvraag moeten doen? Elk jaar de onzekerheid, terwijl je een gebouw hebt waar kosten aan zitten en personeel wat betaalt moet worden”zo schrijft de oppositiepartij op haar Hilversumse website.

Nu Theater Achterom gaat stoppen is het ook onzeker waar theatervereniging Fusie terecht kan. Deze groep speelt vanavond(zaterdag) haar laatste voorstelling van het muzikale theaterstuk ‘Een Beetje’, geinspireerd door het leven van Songfestivalwinnares Teddy Scholten(foto). In dit geval in het Muziekcentrum voor de Omroep aan de Heuvellaan. (UPDATE er zijn nog kaarten).

Amateurtheater
Theatergroep Fusie wil graag dat er een centrum voor amateurtheater blijft, waarin zij samen met andere amateurverenigingen terecht kan. De PvdA Hilversum zegt naar aanleiding van de nu gehouden enquete dat het amateurtheater een plek moeten krijgen en erop moeten kunnen rekenen dat ze daar ook kunnen blijven.

Lees ook