Geringe taakstraf voor leiding moslimomroep

Foto: Wikipedia.org

Volgens het Openbaar Ministerie hebben oud-directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en documentairemaker Rob Hof samen zeker zes ton aan overheidssubsidies in hun zak gestoken. Donderdag hoorden de twee het vonnis van de Rotterdamse rechtbank in de fraudezaak en dat zal ze alleszins zijn meegevallen.

William kreeg van de rechter de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd wegens jarenlang misbruik van omroepsubsidies en valsheid in geschrifte. Hof moet van de rechtbank anderhalve ton betalen voor fraude met subsidies, terwijl zijn bedrijf een boete van vijftigduizend euro kreeg.

Omroepbaas
Het OM had gevangenisstraffen van respectievelijk twintig en achttien maanden geƫist tegen de voormalige omroepbaas en de filmmaker. De rechter besloot echter geen celstraffen op te leggen omdat de zaak al enige tijd geleden speelde.William zou zich jarenlang op grote schaal hebben laten omkopen en bracht daarmee de NMO uiteindelijk in grote problemen.

In maart 2009 viel de FIOD binnen op het kantoor van de omroep op het Mediapark in Hilversum, een jaar later restte niets anders dan het faillissement aan te vragen.