Hilversum rond 4 en 5 mei

Foto: Nieuws.nl

Hilversum staat tot met 5 mei nog altijd in het teken van de Oranjedagen. De kermis natuurlijk nog steeds, de Dodenherdenking (dit jaar in Gooiland) en het Bevrijdingsfeest, dit keer precies 70 jaar na de bevrijding.

door Frans Regtien

De dodenherdenking begint dit jaar niet in het Raadhuis, maar in Gooiland. “Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat niet passend vinden, maar het werd vorig jaar in de Burgerzaal wel erg krap. Ik vond dat niet zo erg, maar de brandweer dacht daar anders over”, zo zei burgemeester Broertjes in het wekelijks gesprek met de lokale omroep RTi Hilversum.

Lopes Dias
De Burgerzaal biedt plaats aan 300 mensen, maar trok vorig jaar het dubbele aantal belangstellenden en dat is ook de capaciteit van Gooiland. Broertjes verwacht veel aanloop omdat de bekende schrijver Arnon Grunberg de 4de Bill Minco-lezing verzorgt. Broertjes zelf zal ingaan op de betekenis van wethouder David Lopes Dias voor de Mediastad.

Lopes Dias, Jood en socialist, was voor de oorlog 12 jaar een geliefd en gezien wethouder en werd vermoord door de Duitsers in het Concentratiekamp Mauthausen. Volgens de burgemeester zullen waarschijnlijk ook enkele nabestaanden aanwezig zijn. Ieder jaar kiest de gemeente een van de 45 Hilversummers die op de plaquette in het Raadhuis staan vanwege hun betekenis voor de stad in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 19.30 uur begint de stille tocht naar het verzetsmonument in het Rosarium aan de Boomberglaan, waar om 20 uur de traditionele 2 minuten stilte in acht worden genomen. Daarna is er in de Evangelisch Lutherse Kerk aan de Bergweg 6 nog een herdenkingsconcert.

Bevrijdingsdag
Het thema van Bevrijdingsdag 5 mei is 70 jaar bevrijding. Op het bordes van Museum Hilversum ontvangt Broertjes oude en nieuwe veteranen, van wie er enkele honderden zijn in Hilversum. Voor het eerst in zijn ambtsperiode gebeurt dit op deze manier. Op de Kerkbrink is er een muzikaal programma en ook een optocht met authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, tussen 12 en 16.30 uur.

Verder op bevrijdingsdag is er Oosterspoorplein LIVE, met verschillende bands, shows en streetdance, tussen 11 en 19.30 uur. In de Onze Lieve Vrouwekerk wordt tussen 19.30 en 21 uur het bevrijdingsconcert gegeven en de dag wordt traditioneel afgesloten met de vuurwerkshow op het Laapersveld om 22.30 uur.