“Regionaal mediacentrum financieel ondersteunen”

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, een man met een uitgesproken mediaverleden, is een warm voorstander van een regionaal Mediacentrum voor het Gooi. Hij zou graag zien dat de Hilversumse politiek en ook particulieren financieel bijdragen aan een stimuleringsfonds dat samenwerkende kwalitatieve journalistiek in de regio moet bevorderen.

door Frans Regtien

Broertjes zei dit bij de start van een serie televisiegesprekken met de lokale omroep RTi Hilversum. Hij wil met dit plan snel aan de slag en gaat daarover met betrokkenen praten. Hij baseert zich op het advies van de commissie Beunders. Die stelt voor dat gemeenten onafhankelijke en professioneel geleide stichtingen oprichten om die kwaliteitsjournalistiek te stimuleren en het bereik ervan te vergroten.

Vorige week kwam dit model ter sprake tijdens een bijeenkomst in het Raadhuis over lokale journalistiek en lokale democratie. “Het regionaal Mediacentrum zou omroepen, internet en schrijvende media aan elkaar moeten verbinden. Kijk of je daar als gemeente iets aan kan faciliteren” zo zei Broertjes bij RTi TV.

Om een hoekje
“Als we niet kunnen samenwerken, zeg ik dan tegen die media, dan zijn we er over 10 of 20 jaar niet meer. Subsidie om een hoekje, heb ik dat genoemd. Als er iets in Hilversum speelt, zoals de HOV-kwestie, zet daar een aantal goede journalisten op. Er zijn er genoeg die nu brodeloos rondlopen op dit moment”.

“Geef de content door naar verschillende platforms, zoals bijvoorbeeld You Tube. Er is meer draagvlak dan ooit voor dit soort innovaties , dus we gaan er in Hilversum ook mee aan de slag. Fysieke kosten klein houden, zodat je geld overhoudt voor de journalistieke inhoud”. Broertjes wil de gemeenteraad vragen daar geld voor te reserveren. “Het gebeurt al in andere steden, het is een heel interessante ontwikkeling”. meent hij.