Hilversum kiest haar sporters van 2014

Foto: Google Street View

Gaat Ajax-voetballer Davy Klaassen voor de derde keer in de prijzen vallen?Is er weer succes voor de Gooise Atletiek Club? Welk jong Hilversumse sporttalent sprong vorig jaar het meest in het oog? Wie wordt de sportman, vrouw, ploeg, vrijwilliger en het grootste sporttalent van het jaar 2014 in Hilversum? Donderdagavond 5 maart 2015 in de Burgerzaal van het Raadhuis vindt het evenement plaats. De uitreiking wordt rechtstreeks uitgezonden door RTi Hilversum van half 8 tot 10 uur. Commentaar wordt verzorgd door Jacques van Rooijen, oud PvdA raadslid en jarenlang grote initiator als jurylid en RTi presentator Frans Regtien.

Eind 2014 heeft de gemeente via de pers en aan sportverenigingen en sportscholen gevraagd om kandidaten voor te dragen voor de Hilversumse sportverkiezing 2014. De gemeente heeft alle aanmeldingen verzameld en aan een deskundige jury voorgelegd. Deze jury, bestaande uit Anja Wijnands (raadslid), Cors Westerdijk (algemeen coördinator LOOT-school (Landelijk Overleg Onderwijs Topsport)) en Jan-Willem Hoogendoorn (v/h s.c. ’t Gooi) heeft uit de aanmeldingen nominaties geselecteerd. Uit die selectie is de uiteindelijke keuze bepaald.

Tot de genomineerden behoren naast Davy Klaassen, handboogschutter Adriaan Loef, zeiler Karel van Hellemond, atletiekduizendpoot Wim Threels, wielrenster Carolien van Herrikhuijzenm atlete Mirjam Koersen, Kaatsvereniging Melle Veenstra, Tafeltennisvereniging Hilversum en roeiers van Cornelis Tromp.

Jacques van Rooijen
Wie de Hilversumse sportman, -vrouw en -ploeg van het jaar 2014 donderdagavond ook mag worden, de jaarlijkse verkiezing was vorig jaar sowieso de laatste met Jacques van Rooijen als jurylid. Hij vond na acht jaar dat iemand anders uit de Hilversumse gemeenteraad het stokje moet overnemen. ‘Het wordt weer eens tijd voor een frisse blik’, verklaarde de Hilversummer zijn vertrek uit de jury vorig jaar. De twee overige juryleden Cors Westerdijk en Jan-Willem Hoogendoorn blijven overigens wel. Nieuw is Anja Wijnands, CDA raadslid.

In 2006, Van Rooijen was nog maar net raadslid en daarvoor nauw betrokken bij onder meer de City Run, werd de PvdA’er door zijn collega-raadsleden naar voren geschoven als jurylid voor de sportverkiezing. ‘Ik heb altijd veel aan sport gedaan . Voetbal, handbal, judo, atletiek. Bovendien is sport een belangrijk principe voor mensen om zich persoonlijk te ontwikkelen.’

Hoewel de verkiezingen niet meer zo groots zijn als in de jaren ’90, zijn ze nog altijd belangrijk, stelt Van Rooijen. ‘Al is het maar om sport te stimuleren en bovendien laat het anderen zien wat je kunt bereiken. Kijk, Hilversum heeft geen Sven Kramer – wel een Davy Klaassen – maar het is toch belangrijk dat zoiets toch een keer per jaar in de publiciteit komt. En de prijs stelt zeker wat voor. De Burgerzaal, waar de prijzen worden uitgereikt, zit altijd stampvol. Iedereen komt en als ze winnen zijn ze dolblij. Vooral bij sporttalenten kan dat ontroerend zijn’.