Hilversummers steunen actie tegen voedselverspilling

Foto: Flickr

De hele maand februari heeft de Hilversumse Ingeborg Robijn geleefd van voedsel dat anders wordt weggegooid. Elke donderdag nodigde ze ook mensen uit om met haar samen te komen eten. De actie is, zou je kunnen zeggen, nu officieel voorbij, maar ze heeft er zoveel plezier aan beleefd dat ze in ieder geval voor volgende week donderdag, in maart dus, ook weer eters zal hebben.

Enthousiast vertelde ze op de lokale omroep RTi radio hoe ze deze actie zelf heeft ervaren en wat ze er van geleerd heeft. “Vooral dat er heel veel lieve mensen zijn, die je helpen als je er om vraagt. Ongelofelijk echt, op het laatst telde ik de zakjes die bij de deur stonden of hingen niet eens meer”.

Taste the waste
Robijn groeide op met de gedachte dat je zuinig moet zijn met het weggooien van voedsel, omdat er elders op de wereld mensen zijn die geen eten hebben. Iets dat ze tijdens een 3-jarig verblijf in Kenia ook zelf om zich heen zag. Ze raadt iedereen aan de documentaire “Taste the waste” op internet te bekijken, die dit onderwerp behandelt.

“Ik heb ook geleerd hoe het is om zelf je eten te mogen uitkiezen, want dat kon ik de afgelopen maand dus niet. Het is wel fijn dat ik nu vanaf maandag in de super weer mijn eigen verse fruitproducten kan kiezen”, geeft ze toe.

Buurtcontacten
Eten met mensen uit de buurt was ook heel gezellig, vond Robijn. Ze heeft leuke nieuwe buurtcontacten opgedaan. “Ach, misschien blijf ik wel mensen uitnodigen, maar dan wel alleen op donderdag, hoor!”, lacht ze.

Omdat ze zoveel overhad heeft Robijn ook veel voedsel gedeeld met gezinnen, die het moeilijk hebben. Het geld dat ze per maand heeft uitgespaard, gaat ze overmaken naar de voedselbank Hilversum. Maar eigenlijk is de actie niet eens afgelopen. “Het onderwerp blijft bij me”.