“RTi Hilversum heeft toezicht op orde”

Foto: ATP Filmstudio's

De lokale omroep RTi Hilversum voldoet aan de wettelijke verplichtingen voor het zogeheten PBO, het programma beleidsbepalend orgaan. Er zijn 7 mensen gevonden voor deze toezichthouders die sinds eind vorig jaar geen deelnemers meer had en toch minimaal uit 5 mensen moet bestaan. Dat maakte voorzitter Arya Tariverdi donderdagmiddag bekend in het radioprogramma Wat leeft in Hilversum op RTi FM 106.2. 

door Frans Regtien

De afgelopen maand bestond de vrees dat het Commissariaat voor de Media nu een streep door het voortbestaan van RTi zou gaan zetten, als die plaatsen in maart niet vervuld waren.

Donderdag had de bestuursvoorzitter van RTI gesproken met het Commissariaat voor de Media en naar eigen zeggen de verzekering gekregen dat hij de ruimte en tijd krijgt om die samenstelling verder op orde te brengen. Het PBO is samengesteld uit vertegenwoordigers van de samenleving in Hilversum, die zo moeten zorgen voor een breed draagvlak bij het toezicht op de omroep.

Nevenfuncties
Tariverdi ( op de foto in zijn nog niet ingerichte nieuwe kantoor in de voormalige City-bioscoop) is sinds 17 jaar ook directeur van de ATP filmstudio’s, een productiebedrijf dat vanaf volgende week volledig in Hilversum gevestigd is. Hij combineert die functie nu met het leiden van het bestuur van de lokale omroep. Verder is hij bijna 10 jaar directeur van een internationaal fillmfestival en actief in allerlei neven- en bestuursfuncties.

Een man dus met veel petten op en dat is meteen vanaf het begin een stevig punt van kritiek op zijn functioneren bij RTi geweest. Bijvoorbeeld het feit dat hij zijn medewerkster Linda van Essen uit Amersfoort meenam naar RTi om daar de functie van secretaris te vervullen. “Voor mij is het handig en praktisch dat er iemand om mij heen is, die weet waar ik het over heb. Maar Linda heeft een eigen mening en zegt het ook als ze het niet met me eens is”.

Penningmeester
De derde persoon in het bestuur, de penningmeester, was oorspronkelijk Frans van Osch, oud-wethouder in Hilversum. Hij was de enige kandidaat, er waren geen andere opties, zegt Tariverdi. “Ik had zelf wel andere mensen in mijn hoofd maar die kwamen ook uit Amersfoort. Natuurlijk kun je niet een bestuur benoemen dat volledig uit een andere stad komt, als er ook een Hilversumse kandidaat is”.

“Daarna ben ik te naief geweest en daar bied ik iedereen mijn excuses voor aan. Ik wist niet dat Frans van Osch via zijn voorzitterschap van de Stichting Politiek Debat Hilversum zo verweven was met RTi, op programmatisch en financieel gebied”. De Stichting verzorgde, o.a. via RTi-televisie, inhoudelijk de uitzending van het maandelijkse Politiek Cafe in de Vorstin.

Tariverdi had bezwaar tegen die verwevenheid, van Osch verweet de voorzitter op zijn beurt dat hij dubbele petten ophad. Het meningsverschil escaleerde en uiteindelijk werd van Osch op nonactief gezet, een beslissing die de voormalige penningmeester nog steeds aanvecht.  “Meerdere functies tegelijk hebben is geen probleem, als je de taken maar gescheiden en de zaken zuiver houdt. Het gaat om belastinggeld”, aldus Tariverdi voor RTi radio.

Rollebollen
De RTi voorzitter zei zich te storen aan het beeld in de media dat het bestuur rollebollend over straat gaat en dat er “ook altijd wel weer wat aan de hand is bij die lokale omroep”. Volgens Tariverdi zijn bestuur en medewerkers gewoon aan de slag. “Er rommelt niks, het is geen zooitje, we doen ons werk”.

Hij meent dat de lokale omroep een kwalitatief uithangbord moet zijn van de Mediastad. “Kwaliteit kost geld en het is nu mijn taak, en daar ga ik hard mijn best voor doen, om de gemeentelijke politiek te overtuigen dat dat zo is. Dat betekent een degelijk toekomstplan met visie op de langere termijn”.